De Trainer

Alvin Coessens, beter bekend als “Vinho” in de capoeira-wereld, is een actief lid van de Vlaamse Capoeira Federatie en Grupo Internacional Mundo Capoeira. Hij is sinds 2009 actief als co-trainer in Leuven en verzorgt sinds april 2017 zijn eigen lessen in Aarschot.

Eerste stappen

In het voorjaar van 2002 maakte Vinho voor het eerst kennis met capoeira. In Zaventem gaf de toenmalige Monitor Golfinho (nu reeds Instrutor) lessen voor de club Porto de Minas.

Enkele jaren later besloot Vinho om ook in Leuven te gaan trainen, welke kort daarna zijn vaste trainingsplaats zou worden. Vinho trainde nu direct onder Mestre Dendê, het hoofd van de internationale organisatie die vandaag Grupo Internacional Mundo Capoeira heet.

Evolutie

Na jaren van intensief trainen en zich te verdiepen in de filosofie en geschiedenis van capoeira, ontving Vinho in mei van 2014 de blauwe corda van Mestre Dendê. Daarbij behaalde hij de graad van Graduado (het equivalent van de zwarte gordel in Oosterse gevechtskunsten). Die dag bereikte hij een mijlpaal in zijn capoeira-carrière, een doel dat hij meer dan 10 jaar geleden had gesteld.

Mestre Dendê en Graduado Vinho

Vinho die de blauwe corda ontvangt van Mestre Dendê. – Diest 2014

Na het behalen van deze titel had Vinho reeds een nieuw doel voor ogen: het openen van een eigen club. Bijna 3 jaar lang trainde hij verder onder verschillende lesgevers om zich te kunnen voorbereiden op een functie als lesgever. Op 6 april 2017 kon hij eindelijk aan dit nieuwe hoofdstuk starten wanneer de eerste training van Mundo Capoeira Aarschot plaatsvond en de club officieel geopend werd.

Engagement

Doorheen de jaren zette Vinho zijn schouders al onder meerdere projecten. In 2012 en 2017 co-organiseerde hij de eerste en tweede editie van Idalina Capoeira, een internationaal capoeira-event voor vrouwen. In 2015 en 2016 maakte hij deel uit van het organiserend team van de Belgische batizado van Grupo Internacional Mundo Capoeira. Regelmatig werkt Vinho ook mee aan lokale capoeira-initiatieven zoals open roda’s, speciale trainerscursussen, demonstraties en workshops.

Ervaring

Tijdens zijn carrière bezocht Vinho al meer dan 40 nationale en internationale evenementen en stages in 10 landen, waaronder in Brazilië, Turkije en Polen. Tot op vandaag blijft hij een actief lid van de capoeira-gemeenschap en traint hij nog steeds onder Mestre Dendê.